İlik Naklinin Yan Etkileri
İlik nakli oldukça önemli bir tedavi aşaması olmaktadır. Özellikle de kan hastalığına yakalanan hastalarda uygulanan bu tedavi yöntemi sayesinde çocuklar ilik naklinin hemen sonrasında %85 oranlarında bir sene içerisinde tamamen iyileşebilmektedir. İlik naklini bu kadar önemli yapan şey ise kişilerde kan naklinin gerçekleştirebilmesinden kaynaklanmaktadır. Kişilerin kan yapmasına olanak sağlayan ilik naklinin gerçekleşebilmesi ise doku uyumuna bağlıdır. Doku uyumu olan kişilerden alınan kemik iliği sayesinde hasta olan vücutta kan üretimi sağlanarak tamamen tedavinin uygulanması sağlanmaktadır. Bu açıdan bu kadar önemli olan kemik iliği naklinin yan etkileri de mevcuttur.
Birinci olarak en önemli olan kemik iliği nakli sahibi olan kişiler için özellikle de hastalığa yakalanma oranlarıdır. Kemik iliği naklinin gerçekleştirilen bir hastanın kemik iliği nakli gerçekleştirmemiş sağlıklı bir bireye oranla daha fazla kansere yakalanma oranı bulunmaktadır. Bu yüzden kemik iliği nakli yapımının hemen sonrasında kişilerin tedavilerine çok dikkat etmesi ve beslenme düzeylerini de buna göre yağmaya özen göstermesi gerekmektedir.
İlik naklinin yan etkilerinin azalması için özellikle de bazı önemli ilaç takviyeleri yapılmaktadır. İlaç tedavilerinde doktorunuz size özel bir bilgilendirme yapmaktadır. Nakil sonrasında kişilerde bir de ağızda yaşanan değişikliklerde hissedilebilir. İlik naklinin yan etkilerinde aynı şekilde kişi de ağrı gibi yan etkilerde hissedilebilir. Bununla birlikte kişi mide bağırsak sendromu, iştah kaybı, değişmiş tat hissi ve saç kaybı gibi önemli yan etkileri bulunabilir. Doktorunuz size bu yan etkileri ile ilgili bilgi vermeye özen gösterecektir.
İlik Nakli Sonrasında Kontroller
İlik nakli sonrasında kontrollerin özellikle de dikkat edilmesi gerekmektedir. Hastalık aşamasını atlatmış bireyler için önemli olan bu kontrollerin amacı ise kişilerde hastalığın seviyesinde herhangi bir artışın yaşanıp yaşanmadığını anlamaktan geçmektedir.
Yatan hasta kısmından ayrılmış olan ilik nakli olan hastalar her gün klineğe gelip bazı önemli tetkiklere sahip olmaları gerekmektedir. Kan sonuçlarınıza göre de bazı tedavi yöntemleri de uygulanabilir. Kan tahlillerinizin durumuna göre de elektrolit seviyesi takviyesine ihtiyaç duyulur. Günlük gelimleriniz zamanla kan tahlil durumunuza göre azaltılabilir.