T LGL Lösemi
Kan kanseri yani lösemi, kemik iliği içerisinde yer alan beyaz ve kırmızı kan hücrelerinde meydana gelen bozukluklardan kaynaklanmaktadır. Bu durumun temel sebebi ise bu hücrelerin birden çok hızlı bir şekilde çoğalıp kanser hücrelerine dönüşmesidir. Aslında vücudumuzdaki her hücrenin belli bir büyüme ve çoğalma sınırı vardır. Ancak kanser hücrelerinde böyle bir sınır bulunmamaktadır ve bu hücreler bir araya gelerek tümörleri meydana getirmektedir. Aynı durum LGL hastalığında da geçerli olmaktadır. Arasındaki tek fark bu hastalığın daha büyük hücrelerde gerçekleşiyor olmasıdır.
Large granüler löseminin bazı türleri bulunmaktadır. Bunlardan bir tanesi olan T LGL lösemi ise yalnızca T hücrelerinde gerçekleşmektedir. Hastalığın türünün belirlenmesi çok önemlidir zira tüm belirtiler diğer kan kanserleri ile aynı olduğu için yalnızca kan testleri ile hastalığın türünü belirlemek oldukça zordur. Hastalığın türü belli olmadan da ilaç seçimi yapmak yanlış olmaktadır.
T LGL Lösemi Tanı
T hücrelerinde gerçekleşen LGL lösemi, kısa sürede diğer dokulara geçebilmektedir. Bu yüzden en kısa sürede teşhis edilmesi çok önemlidir. Ancak az önce de bahsettiğimiz gibi T LGL lösemi tanısı koymak için mutlaka biyopsi gibi daha detaylı ve kesin tekniklerin uygulanması gerekmektedir. Yoksa kesin tanı koymak imkansızdır ve hastalığa yanlış bir tedavi uygulanabilir. Bu nedenle eğer doktorunuz biyopsi yapmazsa mutlaka talepte bulunmanız yahut doktorunuzu değiştirmeniz önerilmektedir.
Büyük granüler lenfositlerin, kronal proliferasyonu tanımı ile karşımıza çıkan T LGL lösemi tedavisi de tanı konduktan sonra başlar. Tedavide ilk olarak ilaç ve kemoterapi gibi yöntemler uygulanmaktadır. Bunun nedeni ise vücuttaki kanser hücrelerini öldürmektir. İlk evrelerde genellikle bu yöntemler yeterli olur ve hasta kısa süre içerisinde sağlığına kavuşur. Ancak hastalık çok ilerlediyse kemik iliği nakli yapılması uygun görülmektedir. Nakil için uygun bir donör bulunur ve hastaya sağlıklı donörden alınan kök hücreler damar yoluyla nakil edilir. Böylece iyileşme süreci de başlamış olur. Hastanın enfeksiyon kapmaması için bu süreçte ilaç tedavisi de uygulanır.