T Hücreli Lenfoblastik Lösemi
Lösemi oldukça yaygın kanser türlerinden biridir ve pek çok alt dalı bulunmaktadır. Lösemi çeşitlerinden bir tanesi olan akut lenfoblastik löseminin de aynı şekilde pek çok türü olduğunu söyleyebiliriz. Öncelikle akut lenfolastik lösemi hastalığından bahsedelim.
Akut lenfositik lösemi olarak da bilinen akut lenfoblastik lösemi, kemik iliğinde meydana gelen hastalıklardan bir tanesidir. Bilindiği gibi kemik iliğinde bulunan kan hücreleri, vücuttaki kan yapımından sorumludur. Eğer bu hücrelerde bir sorun meydana gelirse vücuttaki kan yapımı da sekteye uğramaktadır. Bu nedenle oldukça önemli bir hastalık olduğunu söyleyebiliriz. Oldukça hızlı yayılan bir hastalık olan akut lenfositik löseminin mutlaka erken teşhis edilmesi gerekmektedir. Genellikle çocukluk çağında oldukça sık görülmektedir. İleri yaşlarda ise her 100.000 kişi içerisinde 1-2 kişide görüldüğü bilinmektedir.
ALL hastalığı, beyaz kan hücrelerinin olgunlaşma sürecinde meydana gelmektedir. Daha çok çocuklarda görülmesinin nedeni de bu durumdur. Kanser ile birlikte hücreler bir anda kontrolsüz bir şekilde çoğalmaya başlar ve bu durumun herhangi bir sınırı yoktur. Eğer müdahale edilmezse bu kanser hücreleri diğer organ ve dokulara da yayılmaya başlar. Bu nedenle erkenden teşhis edilip hemen tedavi altına alınması gerekmektedir.
Hastalığın pek çok türü bulunmaktadır bunlardan bir tanesi de T hücreli lenfoblastik lösemidir. Genel olarak hastalığın pek çok belirtisi ve nedenleri benzerdir. Ancak bu türde kanser, T hücrelerinde gelişmektedir. Tedavide kullanılan ilaçlar da buna göre farklılık gösterir.
T Hücreli Lenfoblastik Lösemi Belirtileri Nelerdir
Genel olarak tüm lösemi türlerinde belirtilerin aynı olduğunu söyleyebiliriz. Zira benzer yerlerde meydana gelmekte ve vücut fonksiyonlarını da benzer şekilde etkilemektedir. Kanserin çok fazla türünün olması yalnızca tedavi yöntemini ve tedavide kullanılacak olan ilaçları etkilemektedir. T hücreli lenfoblastik lösemi belirtilerine baktığımızda öncelik olarak kan kanserinin en yaygın belirtisi olan vücuttaki morluklar ve küçük kan toplanmaları akla gelmektedir. Bu belirtiler vücutta birdenbire görülür. Yani herhangi bir neden ile meydana gelmez.
T hücreli lenfoblastik löseminin az görülen belirtileri ise yorgunluk hali, halsizlik, yüksek ateş gibi belirtilerdir. Aslında bu belirtiler de yaygın görülür ancak kendilerini çok belli etmezler. Ancak hastalık çok ilerlerse bu belirtiler de günlük yaşamı etkileyecek kadar artar.