Lösemi B Tipi
Olgunlaşmamış lenfositlerde meydana gelen kanser, akut lenfoblastik ya da lenfositik lösemi olarak adlandırılmaktadır. Lenfositler, kemik iliğinde, lenf düğümlerinde ya da dalakta bulunan beyaz kan hücreleridir. Süngerimsi yapıda olan lenfositler, bakterilerle savaşarak vücudu koruma görevine sahiptir. Burada meydana gelen kanser hücreleri ise vücudun bağışıklık sistemine zarar gelmesine neden olmaktadır bu nedenle de oldukça ciddi bir hastalık olduğunu söyleyebiliriz.
Lenfositlerin 3 türü bulunmaktadır. Bunlar B tipi, T tipi ve NK tipi hücrelerdir. B hücreleri antikor üretiminden sorumludur. T tipi enfeksiyonlu hücreleri yok etmektedir ve NK hücreleri ise kanser hücreleri ile mikroplarla savaşmaktadır. Kanser ise genel olarak B tipi hücrelerde oluşmaktadır bu da B tipi lösemi olarak adlandırılır.
B Tipi Lösemi Nedir?
B tipi lösemi tanımını da yaptığımız gibi kemik iliği içerisinde yer alan B hücrelerinde gerçekleşen bir kanser türüdür. Lösemi B tipi hücrelerde gerçekleştiği zaman vücudun bağışıklık sistemine ciddi zarar vermektedir. Bu da hastanın sürekli enfeksiyon kapmasına neden olur ve sürekli hastalanmalar görülür. Bu hastalıklara genel olarak yüksek ateş de eşlik etmektedir. Kısacası hastalığın oldukça kötü olduğunu söyleyebiliriz. Ancak tedavisi olduğu için endişe edilmemeli ve kesin tanı konulana kadar sakin olunmalıdır.
B tipi lösemide tanı için ilk olarak tam kan sayımı yapılır. Tam kan sayımı ile lökositlerin sayısı belirlenmektedir. Hastalığın durumuna göre normalin çok üstünde, altında ya da normal seviyede olabilir. Bu nedenle kesin teşhis için tam kan sayımı yeterli değildir. Mutlaka biyopsi, PET, BT ve MR gibi tekniklerden yararlanmak gerekmektedir. Tüm bu testler yapıldıktan sonra hastalık kesinleşir ve tedavi süreci başlamış olur. Genellikle tüm lösemi türlerinde tedaviye kemoterapi ile başlanmaktadır. Kemoterapi, ışınların yardımı ile kanser hücrelerinin yok edilmesini sağlamaktadır. Bu tekniğe ilaçlar da eşlik eder. Eğer kemoterapi yeterli olmazsa radyoterapi yöntemi kullanılır. Bu yöntem de hastanın sağlığına kavuşması için yeterli olmazsa son olarak kemik iliği nakli yapılır. Kemik iliği nakli lösemi hastalarının neredeyse tamamında uygulanabilir ve kesin olmasa da yüksek ihtimalle hastanın iyileşmesini sağlar.