Lösemi B ALL
Löseminin çocuklarda en sık görülen türü Akut Lenfoblastik lösemidir. Bu hastalık akut bir tür olduğu için çok hızlı yayılmaktadır. Bu nedenle en hızlı şekilde tedaviye başlanması gerekmektedir. Tedavinin hızı çok önemli olduğu için, hastalığın belirtileri güzelce takip edilmeli ve en kısa sürede teşhis koyma işlemi tamamlanmalıdır. Akut lenfoblastik löseminin de kendi çeşitleri bulunmaktadır. Bunlardan biri de Lösemi B ALL olarak bilinir. Bu hastalık olgun B ALL olarak da bilinmektedir.
Lösemi türlerinin tamamında belirtiler aynıdır. Bu nedenle Lösemi B ALL belirtilerinin de diğer türlerle aynı olduğunu söyleyebiliriz. Bu belirtiler yüksek ateş, sık enfeksiyon kapma, morluklar ve halsizliktir. Söz ettiğimiz belirtilere rastladığınız zaman mutlaka doktora gitmeli ve gerekli testleri yaptırmalısınız. B-ALL löseminin diğer lösemilerden farkı ise tedavi yöntemleridir. Genellikle bu hastalıkta akut lenfoblastik lösemi tedavileri yerine Non-Hodgkin lenfomasında uygulanan tedavi yöntemleri kullanılmaktadır.
Lösemi B ALL Tedavi Yöntemleri
Az önce de söz ettiğimiz gibi bu hastalığın tedavisinde Non-Hodgkin lenfoma tedavisi uygulanmaktadır. Bunun için öncelikle kemoterapi uygulanır. Kemoterapinin amacı, X ışınlarını kullanarak hastada bulunan kanser hücrelerini yok etmektir. Eğer hastalık çok ilerlemediyse, kemoterapi süreci de kısa olacaktır ve hasta en kısa sürede sağlığına kavuşacaktır. Ancak kemoterapi süresince hastanın ve hasta yakınlarının çok dikkatli olması gerekmektedir. Bu süreçte hastanın bağışıklık sistemi iyice zayıflar. Bu nedenle mutlaka dikkatli olunması gerekir yoksa hasta enfeksiyon kapabilmektedir. Ek olarak doktorun verdiği ilaçların düzenli bir şekilde kullanılması da önemlidir.
Lösemi B ALL kemoterapi ile tedavi edilecek bir hastalık olsa da bazı durumlarda kanser hücreleri vücudun pek çok yanına dağılabilmektedir. Böyle durumlarda kemoterapiden sonra radyoterapi uygulamasına geçilmektedir. Ameliyat genellikle çok mümkün olmadığı için radyoterapiden çok başarılı sonuçlar elde edilmektedir. Ameliyat uygulanacaksa da tümörlerin boyutları ve yerleri önemlidir zira vücudun bazı bölgelerinde özellikle tümör büyükse ameliyat çok zor olabilmektedir. Tüm bu tedavilerden başarılı sonuçlar alınamazsa son olarak kemik iliği tedavisine geçilir. Bunun için uygun bir donör bulunarak hastaya kök hücre nakli yapılır. Bu tedavinin ardından herhangi bir doku uyuşmazlığı sorunu ortaya çıkmazsa hasta 1 ay içerisinde iyileşmeye başlar.