Akut Mi Lösemi
Lösemi temel olarak 2 türü bulunan, türüne göre yavaş ya da hızlı ilerleyen bir kanser türü olarak bilinir. Löseminin ilk türü olan akut lösemi, çok hızlı yayılan ve acilen tedavi edilmesi gereken bir hastalıktır. Kronik lösemi ile uzun süre belirti bile göstermeden çok yavaş bir şekilde ilerler. Akut löseminin de kendi içinde türleri vardır. Bunların ilki Akut Mi lösemi olarak bilinir. AML olarak da geçen bu hastalık kemik iliğinde yer alan hücrelerin DNA’larında sonradan oluşan bir hasar sonucunda meydana gelmektedir.
Kemik iliği içerisinde beyaz ve kırmızı olmak üzere 2 tip kan hücresi bulunmaktadır. Beyaz kan hücrelerinde yer alan öncü hücrelerin olgunlaşma süreçlerinde bir sorun meydana gelirse, bu hücreler çok hızlı bir şekilde çoğalmaya başlar. Bunlar ise kanser hücreleridir. Genel olarak Akut Mi löseminin tanımını bu şekilde yapabiliriz. Bu hücreler kemik iliğinde ve kanda birikerek tümörlere neden olur. Tümörler ise daha sonradan başka dokulara yayılabilir. Bu durumun yaşanmaması için mutlaka hastalığın erkenden fark edilmesi ve tedaviye başlanması gerekir.
Akut miyeloblastik lösemi yetişkinlerde en sık görülen lösemi türü olarak bilinmektedir. Yapılan araştırmalar her 100.000 kişi arasından 3-5 kişide bu hastalığın görüldüğünü söylemektedir. Akut mi lösemi çocuklarda da görülebilir ancak nadirdir.
Akut Mi Lösemi Risk Faktörleri Nelerdir?
Risk faktörleri bir hastalığa yakalanmayı kolaylaştıran faktörlerden oluşmaktadır. Eğer bahsedeceğimiz risk faktörlerini taşıyorsanız kesin olarak lösemiye yakalanacağınızı söyleyemeyiz ancak yakalanma olasılığınız oldukça yüksektir.
Akut mi lösemi risk faktörlerine baktığımızda özellikle 60 yaş üstü ve sigara içen erkek bireylerin risk kapsamında yer aldığını söyleyebiliriz. Ayrıca daha önce kemoterapi tedavisi gören bireylerde de sıkça görülen bir hastalık türüdür. Son olarak benzen ismi verilen kimyasal maddeye maruz kalmak, Down sendromu, Fanconi anemisi gibi bazı durumlar da hastalığa yakalanma olasığını ciddi anlamda arttırmaktadır. Fakat dediğimiz gibi bunlar yalnızca risk faktörleridir. Mesela down sendromlu bir bireyin kesin olarak Akut mi lösemi hastalığına yakalanacağını söyleyemeyiz. Bu risk faktörleri genel olarak hastaların durumlarına bakılarak oluşturulmaktadır. Bu nedenle bahsettiğimiz durumlara sahipseniz hemen endişelenmemeniz gerekir.