LÖSEMİ TEDAVİSİ
Lösemi halk adında bilinen diğer isimleriyle ilik kanseri ya da kan kanseri günümüzde özellikle çocuklarımızın hayatını mahveden bir hastalıktır. Fakat doğru tedavi yöntemi ve ebeveynlerimizin yeterli özeni göstermesiyle atlatılamayacak bir durum da yoktur bu yüzden korkulmaması gereken bir hastalıktır. İlk aşama olarak hastalıktan korkmayarak, hastanın moral ve motivasyonunu yüksek tutmalıyız. Aynı zamanda kendi motivasyonumuzu da yüksek tutup hastaya bu hastalığın yenilemeyecek bir durum olmadığını göstermemiz gerekiyor.
Löseminin birçok farklı tipi ve hastalarda faklı şekilde nüksedişi vardır. Bu aşamada ilk olarak hastalık vücuda girdiğinden itibaren etkisini yavaş yavaş göstermeye başlar ve ilk olarak vücut hastalığa ve virüse karşı alternatif geliştirmeye çalışır. Akabinde vücut yeterli gelemediği için yenilenen ve olgunlaşan hücre sayıları eşitlendiğinde hastalık yavaş yavaş belirtilerini göstermeye başlayacaktır.
Tedavi Safhası
Löseminin birçok çeşidi olmasına rağmen tedavi yöntemleri çok kısıtlı fakat etkilidir. Sadece lösemi çeşidine göre tedavinin safhaları ya da dozları değişmektedir. Bu bağlamda zaten hasta ilk olarak lösemi şikayetiyle değil de normal hastalıklarda yavaş yavaş kendini gösteren belirtilerin lösemi hastalığında birden açığa çıkması ve hastanın modunu birden düşürmesi ile acile giderler. Akabinde burada lösemi tanısı koyulup tedavi sürecine ve işlemlerine başlanılır. Löseminin belirtileri güçten düşme, deride dökülmeler ve ani kızarıklıklar ve morluklar gibi çok doğal belirtilerdir.
Tedavi safhasına geçildiğinde ilk olarak yapılan testler sonucunda lösemi iyi huylu mu yoksa kötü huylumu ona bakılır akabinde tedavi aşamaları incelenir. İyi huylu lösemi virüsü bulunan hastalarda sadece kemoterapi tedavisi ya da yüksek dozda kemoterapi tedavisi yeterli olacaktır. Fakat virüsümüz kötü huylu ise tekrar nüksetme veya kemoterapi ile yenilemeyecek olması bilindiğinden kök hücre tedavisi ya da ilik naklini gerektirecek durumlar oluşabilmektedir.
Bu gibi durumlarda bütün sorumluluk doktorlarda olup, doğru tanının hastaya konulması gerekmektedir. Akabinde başlanılan tedaviler ışığında löseminin bazı tiplerinde 5-6 aylık bir tedavi yeterli olacaktır. Bazı çeşitlerinde ise lösemi tedavisi daha uzun sürmekte olup tedaviden sonra 1-2 yıl süre ile gelişime bağlı olarak düşük dozda kemoterapi uygulanmalıdır.