Böbrek verme yaşı için, üst sınır olarak 65 yaş kabul edilse de kişinin sağlık durumu ve böbrek fonksiyonları değerlendirmeye alınarak bu sınır daha da yukarı çekilebilir. Verici olan kişinin eşi de bu konuda bilgili ve gönüllü olmalıdır. Böbrek bağışlamak isteyen kişi özenli bir şekilde muayene ve tetkikler ile değerlendirmesi yapılır. Sadece sağlıklı olduğu tespit edilen kişilerin böbrek bağışlaması uygun olur.
Canlı vericili böbrek verme yaşı; yasal olarak ise, 18 yaşını bitirmiş, akıl sağlığı yerinde olan herkes böbrek vericisi olabilir. 4. dereceye kadar akrabalar; anne, baba, kardeş (bunların çocukları.) Amca, dayı, hala, teyze (bunların çocukları) ile eş ve eşin aynı şekilde akrabası olanlar böbrek vericisi olabilir. Aynı durumda aralarında maddi çıkar ilişkileri olmayan böbrek bağışlamak isteyen kişilerde sağlık bakanlığınca belirlenen etik kuruldan onay alarak böbrek vericisi olabilir.
Konya üniversitesi Genel Cerrahi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şakir Tavlı yaptığı açıklamada, Konya’da 84 yaşında bir kişinin karaciğerini ve iki böbreğini bağışlaması ile ilgili yaptığı açıklama da “65-70 yaş organ bağışında sınır kabul ediliyor. 84 yaşındaki bir kişiden böbreklerin ve karaciğerin nakledilmesi çok yanlış” dedi.
Şakir Tavlı’nın bu açıklamasına, Medical Park Antalya Hastanesinde görevli Prof. Dr. Alper Demirbaş tepki gösterdi.
Prof. Dr. Demirbaş yaptığı açıklamada, beyin ölümü gerçekleşen hastanın böbreğinin 3 yıldır böbrek rahatsızlığı yaşayan 60 yaşındaki hastaya nakledildiğini ve hastanın sağlık durumunun iyi olduğunu söyledi. Demirbaş,”Eskiden yaş sınırı vardı ama artık yok. Dünyada yaş sınırı ortadan kalktı. Önemli olan yaş değil, organın kalitesi ve fonksiyonlarıdır” dedi.
Prof. Dr. Demirbaş,”Organ bağışında bulunan kişinin yaşı 30’dur ama fonksiyonlarını yerine getirmiyordur. Böyle bir durum da olabilir. Bu nedenle bizim için yaş tercih değil, organın kalitesidir” diye konuştu.
Canlı nakillerin talebi karşılamadığını dile getiren Demirbaş, “ Bu insanlara organ bulabilmemiz için sınırları gevşetip açmanız gerekiyor. Bu sınırlardan bir tanesi de yaş. Eskiden belli bir yaş sınırı vardı, onun üzerinde ki hastaların organları özellikle böbrekleri kullanılmıyordu. Günümüzde talep çok fazladır, arz ise çok az. Bu nedenle yaş bir sınır olmaktan çıktı” diye konuştu.
Eskiden böbrek verme yaşı 65-70’e kadar kabul ediliyordu. Bu yaş grubu üzerindeki hastaların böbrekleri kullanılmıyordu. Günümüzde ise, böbrek verme yaşı dikkate alınmamakta ve böbrekler yapılan tetkikler sonunda sağlam bulunursa, nakil işlemi yapılmaktadır.