Türkiye genelinde kronik böbrek sorunu yaşayan 60 bin hastanın yıllık olarak diyaliz maliyeti 1,5 milyar dolara ulaştı.
Böbrek nakli ameliyatı maliyeti devlet için, kişi başına 36 bin TL olmaktadır. Toplamda ise devlet için böbrek nakli ameliyatı maliyeti 1 milyar TL olmaktadır. Sorunun nedeninin aşırı tuz ve şeker tüketilmesi ile birlikte bilinçsiz ilaç kullanımı olduğu açıklanmaktadır.
Bilinçsiz olarak ilaç kullanılması ve yüksek tuz-şeker tüketimi Türkiye’de kronik böbrek hasta sayısını artırmaktadır. Nüfusun % 17’sinin kronik böbrek hastalığının evrelerinde olduğu Türkiye’de, 60 bin kişi diyalize bağlı olarak hayatını sürdürüyor. Her bir diyaliz hastası için yılda 25 bin dolar ödeyen Sosyal Güvenlik Kurumu’nun yıllık diyaliz maliyeti 1 milyar doları bulmaktadır. Türk Böbrek Vakfı Başkanı Timur Erk,”Günde 6 gram olması gereken tuz tüketimi Türkiye’de 18 gram. Yüksek şeker ve başta ağrı kesici olmak üzere fazla miktarda ilaç kullanımı da böbrek hastalıklarını tetikliyor” dedi.
Şu anda sosyal güvencesi olan bir hastanın böbrek nakli ameliyatı maliyeti sosyal güvenlik kurumu tarafından karşılanmaktadır. Bu oldukça yüksek bir maliyettir. Hastanın kendi cebinden bunu karşılaması oldukça güçtür. Hasta bunu karşılasa bile daha sonra kullanacağı, ameliyattan sonra kullanacağı immun spesipik ilaçlar vardır. Bunların maliyeti de oldukça yüksektir. Dolayısı ile sosyal güvencesi olmayan bir hastanın kendi imkânlarıyla bunu karşılaması pek mümkün olmamaktadır.
Türk Böbrek Vakfı Başkanı Timur Erk, yıllık 3 bine yakın böbrek nakil ameliyatı yapıldığını Türkiye’de 21 bin kişinin de nakil ameliyatı için sıra beklediğini söyledi. Tamamı sosyal güvenlik kurumu tarafından karşılanan böbrek nakil ameliyatı maliyeti devlet için kişi başına 36 bin TL maliyet getirmektedir diyen Erk, böbrek nakli ameliyatı maliyet’inin toplamda ise devlet için 1 milyar 80 milyon TL olduğunu belirtti.
Türkiye’de 70 bine yakın böbrek yetmezliği olan ve diyalize giren hasta olduğunu bildiren Doç. Dr. Kaçar, “Bu diyaliz maalesef son dönem böbrek yetmezliği tedavisi değil, bir yaşamı idame ettirme yöntemi. Son dönem böbrek yetmezliğinin tedavisi ise böbrek naklidir. Böbrek nakliyle diyaliz arasında ciddi farklılıklar var. Yaşam oranları açısından farklılıklar var” dedi.