Böbrek hastalarından haftada 3 kere diyalize girip ve 10 yıl 1800 günü dolduranlar SGK’ya başvurdukları taktirde malülen emekli olabiliyorlardı. Fakat sonrasında böbrek nakli oldukları taktirde kontrol muayenesine çağrılıp nakil oldukları malül olmadıkları söylenerek aylıkları kesilmekteydi. Bu durumu gören hastalar ise aylıklarının kesilmemesi adına böbrek veya diğer organ nakli işlemi yaptırmaktan vazgeçiyorlardı. Bu konudaki tepkiler gerek gazetelerde gerekse köşe yazarları tarafından dile getirildi. Bunun üzerine düzenleme yapan Çalışma Bakanlığı nakil işlemi dahil birçok kişinin malülen emeklilikten faydalanmasını sağlayan düzenleme yürürlüğe girdi.
1 Eylül 2013 tarihi itibariyle kabul edilen düzenlemeye göre, böbrek naklinden kansere, diyabetten diğer hastalıklara kadar toplam 21 çeşit rahatsızlığı kapsayan düzenlemede 4 bin 250 kişi emeklilik hakkına kavuşmuş oldu. Ayrıca eski yönetmeliğe göre başvuru yapıp reddedilen kişilerde tekrardan başvuru yapabilecekler.
Rapor Alınmalı
Kabul edilen yönetmelikten faydalanmak için rapor alınması gerekmekte. Çalışma gücünü meslek hastalığı veya iş kazası gibi sebepler sonucu kaybeden kişiler %60 durumunu kaybettiği raporla belgelemeleri gerekiyor. En az 10 yıllık sigortalı toplam 1800 gün sigorta primi ödenmiş olma şartı da yer alıyor. Başka birisi tarafından daimi bakıma muhtaç derece bulunan malül sigortalılar ise sigortalılık süresi aranmadan 1800 gün sigorta priminin ödenmiş olması yeterli kabul edilecek.
Böbrek Nakli Sonrası Malülen Emeklilik Hakkı
Yasallaşan düzenleme çerçevesince kemik iliği hariç tüm organ nakli hastaları ve tüm kanser hastaları, böbrek nakli hastaları koşulsuz olarak malülen emekli olabilecekler. Buna göre, otizm, sara, alzheimer, kronik böbrek yetmezliği, kaşeksi, MS, kronik pankreatit, ülseratif kolit, KOAH, uyku bozuklukları, sindirim sistemi kanamaları, ağır elektrolit bozuklukları gibi rahatsızlıklar bu kapsam dahilinde. Kişilerin çalışmasına mani olabilecek genetik hastalıklarda maluliyet çerçevesince değerlendirilecek. Yardım olamadan yürümekte zorlanan sigortalı, travma sonrası stres, obsesif kompulsif bozukluklar, şeker hastalığı sonucu en az 3 organında orta-ileri derece bozulma gerçekleşmesi de bu kapsamda yer alacağı belirtildi.
Kontrol Muayenesi Olmayacak
Yapılan açıklamaya göre, böbrek hastalarının diyalize girdikten sonra nakil işlemi yaptırdıklarında SGK’ya çağrılıp kontrol muayenesi ediliyordu. Nakil işlemi yapıldığından dolayı hastaların aylığı kesilmekteydi. Yapılan açıklamada artık kontrol muayanesi yapılmayacak.